klaas.punt.nl
Ik denkt alleen aan Ik
Ik denkt alleen aan ik
Er was eens iemand. Zijn naam was Ik! En Ik denkt alleen aan zichzelf. Ik denkt alleen aan hoe Ik beter wordt. Ik denkt alleen aan hoe Ik rijker wordt. Ik denkt alleen aan hoe Ik een geweldig leven heeft. Ik denkt niet aan Hem of aan Haar. Nee, Ik denkt alleen maar aan hoe Ik het beste heeft en aan hoe Ik het beste krijgt. Ik is een egoïst. Ik denkt alleen aan Ik. 
 
Wat denk je, bestaan er zulke mensen? Of is dit een sprookjes figuur? Ik denk dat iedereen wel zo’n persoon kan aanwijzen in zijn of haar omgeving. Altijd zijn er wel ergens van die extreme ‘Ik’ personen, die alleen aan zichzelf denken. Maar weetje, het grappige is wel dat haast niemand aan zichzelf denkt bij het beantwoorden van die vraag. Altijd is het iemand anders. Dus schuilt er dan niet in ons alleen zo’n IK met dikke hoofdletters? Schuilt er in ons allen niet een egoïst?
 
We hebben er is zelfs een net woord voor bedacht; individualisme! Letterlijk: streven naar persoonlijke onafhankelijkheid. 
 
Stel je voor: Iedereen op de wereld heet Ik. En Ik denkt alleen maar aan Ik. Dus Ik woont alleen. Ik staat elke morgen op met de gedachte dat Ik de belangrijkste persoon op de wereld  is. Ik leeft in z’n eigen Ik belevingswereldje, waarin alleen Ik telt. Ik kijkt alleen maar naar Ik. Natuurlijk besteedt Ik wel aandacht aan de mensen rondom hem, maar alleen om geld te verdienen, om er zelf beter van te worden of zelfs uit goed fatsoen. Maar in alles wat Ik doet, denkt of zegt, denkt Ik aan Ik. 
 
Stel je voor:  Iedereen op de wereld heet Ik. Dat zou betekenen dat alle liefdadigheidsinstellingen verdwijnen. Dat zou betekenen dat niemand meer zo veel medelijden met iemand zou krijgen om er een goed bedoelde, niet zelfvergrotende actie op gaat zetten. Dat zou betekenen: geen Rode Kruis, geen Artsen Zonder Grenzen, geen Leger de Heils, geen Compassion, geen kerken meer en, nee, ook geen Witte Huis in Vlissingen meer.
 
Lijkt dat je een wereld waar je graag wilt zijn? 
 
Oké, nu dat helder is, ga dan nu eens na hoe vaak je de afgelopen week aan Ik hebt gedacht. Hoe vaak je gekozen hebt voor Ik in plaats van Hem of Haar. Hoe vaak stond Ik op nummer één deze week? Nou, hoe het bij jou zit….geen idee…. maar deze Ik hier, denkt veel te vaak aan Ik!
 
Waarom zijn wij toch zo geneigd om allemaal te streven naar persoonlijke onafhankelijkheid…
 
Het is tijd om opnieuw een al oude statement te herhalen: Jezus zegt: “(…) Heb je naaste lief”, en zelfs nog verder, “heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel”.

Reacties

op 04-04-2007 18:57
Ík is je ego en Ik is een illusie volgens mijn docent op school..
 
niet dat ik het daar mee eens ben maar goed..
 
 
Els op 05-04-2007 09:31
Toch kan het wel eens goed zijn, dat je even de ander aan de kant zet, omdat jij aan jezelf moet denken en dan is het niet zozeer egoistisch maar gewoon omdat je het even nodig hebt dát jij degene bent die voor zichzelf kiest, en even de rust terug gaat zoeken e.d.
 
Het hoeft niet persé iets negatiefs te zijn.. Het is belangrijk dat je een balans vind tussen Ik en de ander..
 
Grenzen stellen is daarin ook een puntje.. tot hoever laat je dingen toe, en op welk moment komt jouw Ik aan de beurt..
 
Greetz
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl