klaas.punt.nl
Jippie, het is weer zondag
Jippie, het is weer zondag
Daar zit ik dan! Strak in het zwart, gezicht in de plooi! Gedachten gepast. Met wat schrille geluiden braakt het orgel de laatste tonen van het voorspel uit. Een stoet, haast nog zwarter dan mij geklede, mannen komt de kerk binnen, met als een van de eerste de dominee. Na een stil geprevel van luttele minuten sjouwt de voorganger zich naar boven, het gammele preekgestoelte op. De dienst begint. Een schouwspel dat elke week het visuele gedeelte van mijn hersenen binnen druppelt. Jippie, het is weer zondag.
 
Heel wat mensen in Nederland denkt te weten hoe het in een kerkdienst eraan toegaat. Heel  wat mensen in Nederland denkt te weten hoe het leven van een christen eruit ziet. Heel wat mensen in Nederland denkt precies te weten wat de bijbel zegt. Heel wat mensen in Nederland ziet er daarom ook vanaf om er sowieso over na te denken om christen te worden. Het is zzzaaaaai….
 
Ik heb er eens over na lopen denken wat ik hier tegen in zou kunnen brengen. Het heeft me wel wat hoofdbrekens gekost hoor. En sjonge, ik kwam bijna tot de conclusie dat christen zijn inderdaad saai is, maar gelukkig werd het Pasen!
 
Nou ja, wat je ook kunt of wilt zeggen? Christenen hebben geen saaie geschiedenis. Werden ze niet voor de leeuwen geworpen, dan gingen ze wel op kruistochten! Werden ze niet vervolgd om hun  zogenaamd bloedige rituelen, gingen ze wel evangeliseren in timboektoe onder de mensetende naasten. Sowieso, bestond, volgens mij vroeger het fenomeen ‘saai christen zijn’ niet. Neem nou Karel de Grote. Werd je geen christen? Nou simpel, dan kappen we gewoon je hoofd eraf. Of Maarten Luther, de gevolgen zijn vast niet zo saai als je de grootste geldschieter van de toen alom heersende kerk bekritiseert. 
 
Maar weetje wat ik me nu ineens afvraag? Hoe kunnen mensen die geen christen zijn eigenlijk weten wat het is om christen te zijn? Hoe kun je nou oordelen over iets dat je alleen van de buitenkant ziet? Over iets wat je nooit beleefd hebt? Ik bedoel, je gaat een auto toch ook eerst uitproberen voordat je hem koopt? En daarnaast, saai is een nogal relatief begrip. Ik bedoel wat is saai? Bijvoorbeeld: Ik vind klasieke muziek redelijke saai, m’n zusje vindt het helemaal het einde. Of neem nou de golf GTI van m’n buurjongen. Ik vind hem behoorlijk saai, maar hij vindt hem helemaal geweldig…
 
Ja, christen zijn moet je ervaren. Het is meer dan een kerkdienst. Het is meer dan regeltjes. Het is meer dan kledingvoorschriften. Het is meer dan een Jesus freak zijn. Het is meer dan met een groot kruis om je nek rondhuppelen. Het is veel meer zelfs… Het is een ervaring die je nooit vergeet. Die zelfs voor altijd door gaat. Het is een Vader die voor altijd voor je zorgt. Het is een Redder die nooit met Zijn handen in het haar zit om je te redden. Het is een Vuur van binnen wat nooit uit gaat. Het is liefde voor altijd.
 
Dat is precies waar Pasen over gaat. En trouwens een opstanding uit de dood is toch niet echt saai, zou ik zeggen

Reacties

elsien op 11-04-2007 23:44
Ej boy
Was benieuwd of ie er al op zou staan, en ja hij stond er op.
Je hebt het weer mooi verteld, mooier dan ik aan jou verteld heb..
maar soms moet je een beetje op gang komen he;P
 
Ik kan alleen maar zeggen, Christen zijn is iets bijzonders.EN ABSOLUUT NIET SAAI!
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl