klaas.punt.nl
Wer jo mee om giet wurre jo mee besmet
Wer jo mee om giet wurre jo mee besmet
Soms vragen mensen aan me of ik een verhaaltje voor ze kan schrijven. Nou ja voor, het blijft meestal een beetje in het midden of ze voor of over bedoelen. Ik denk dat ze het vragen om mij te testen! Het zou ook kunnen dat ze het gewoon leuk vinden om vereeuwigt te worden op papier door inkt. Hoe het ook zij, feit blijft dat het zo nu en dan wel eens gebeurdt en sja, als je trots bent op je schrijverstalenten kun je daar natuurlijk niet om heen.
 
Dit verhaal begint bij een MSN gesprek zo als ik er zoveel heb elke dag, Het lijkt op het eerste gezicht een normale conversatie te worden over de gebruikelijke koetjes en kalfjes. Dit uiteraard niet letterlijk! Voor de niet MSN-veteranen: MSN gesprekken gaan zelden over nuttige dingen. Maar bij hoge uitzonderingen ontluiken er toch af en toe wat doordenkertjes in het tekstvenster. Zo ook deze keer. 
  
Het gespreksmaatje, van dit gesprek, heeft wat roots in Friesland liggen en dat schept een band. Tenminste, tot zoverre, Friesland lijkt wel wat op Zeeland. Niet andersom! Als rechtgeaarde Zeeuw ontken je nooit je afkomst! Maar goed, waar was ik? Ohja, de overeenkomsten tussen Zeeland en Friesland. Dan doel ik bijvoorbeeld op: de water en land verhoudingen, de wat stugge mensen, de honkvastheid, het patriottisme en natuurlijk de rare dialecten.
 
Over rare dialecten gesproken. Soms vergeet mijn gespreksmaatje, stom woord eigenlijk, ik noem haar maar gewoon Elsien (zo heet ze namelijk), dat ik geen Fries versta en begint ze ineens allerlei onverklaarbare zinnen op mijn scherm te ratelen. Lees bijvoorbeeld dit: wer jo mee om giet wurre jo mee besmet. Ik kan daar niets mee. Na enig heen en weer gepraat, in normaal ABN (waarvan overigens de kwaliteiten op MSN niet erg hoog liggen), kom ik er achter dat het waar je mee omgaat, word je besmet betekend.
 
Kijk dat is nog eens een zinnige opmerking. Dat die dan onverstaanbaar gemaakt wordt door het al oude Babel-virus is dan een luttele bijkomstigheid. Het blijft een leuke zegwijze en de waarheid. Daar kwam ik vanmorgen achter. Om dit te bewijzen moet ik wel nog wat achtergrond info versterken over Elsien, hopelijk vindt ze dat niet al te erg. Ze is een hele leuke en vrolijke meid waar je lekker mee kunt kletsen. Ze is christen, wat haar natuurlijk nog leuker maakt. En verder, voor dit verhaaltje het belangrijkste kenmerk, vindt ze harenknippen leuk en ze is dus kapster.
 
En nu komt het, want weetje wat me vanmorgen nou overkwam? Ik heb m’n haar laten knippen. Toeval? Nee, het moest gewoon! Ik ga haast nooit naar de kap(p)(st)er. Ongelooflijk…waar je mee omgaat, word je besmet!
 
 
Vind je dit verhaaltje maar wat raar en/of onzinnig gereutel? Dan adviseer ik je om eens rond je heen te kijken en er eens op te letten hoeveel je ‘na-aapt’ van andere mensen. En lees daarbij eens Psalm 1… misschien heb je er nog iets aan.

Reacties

op 03-04-2007 21:19
hoi klaasie
 
ik dacht ik ga ook maar een langs op die punt.nl van jou.
geweldig al die verhaaltjes, kan je dat mij ook niet leren
heb ik misschien een goed cijfer voor nederlands.
en b.t.w ik kon het Fries welbegrijpen, dus verraad ik dan mijn afkomst :P
ik ga weer snel verder met al die verhaaltjes lezen,
het is toch wel leuk om een journalist in spe in de fam te hebben
 
je zussie
a3jelle op 06-04-2007 17:32
Leuke log, maar volgens mij is de uitdrukking: Waar je mee ongaat, word je MEE besmet. Begrijp je overigens wel helemaal hoor!
 
Groetjes!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl