klaas.punt.nl
Running just to catch myself
Running just to catch myself
Voetgangers in steden lopen steeds sneller
LONDEN - Voetgangers over de hele wereld hebben de laatste tien jaar hun tempo gemiddeld met 10 procent opgeschroefd. Dit blijkt uit een studie naar voetgangers in grote steden door psychologen aan de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië. Volgens de onderzoekers is de toegenomen haast van mensen een gevolg van e-mail, sms en de steeds grotere druk om 24 uur per dag beschikbaar te zijn.
 
Dat bericht las ik laatst op nu.nl. Wat ze tegenwoordig al niet onderzoeken. Afgezien van dat ik zoiets eigenlijk totaal nutteloos en gewoon geldverspilling vind, zijn de resultaten aardig zorgwekkend, vindt u niet? Steeds sneller lopen, we willen steeds meer doen in steeds minder tijd. Moet je zien wat er van komt: Even een simpel rekensommetje: Stel dat we elke 10 jaar onze snelheid met 10% versnellen, kunnen we over pakweg 50 jaar de fiets afschaffen. Dan is lopen sneller. 200 jaar later, auto de deur uit, lopen is dan sneller. Kun je je voorstellen waar we over 1000 jaar zijn? Zouden er dan eigenlijk nog wel Olympische spelen bestaan? We kunnen de snelheid van een normale looppas al niet volgen, laat staan hardlopers….
 
Alle gekheid op een stokje natuurlijk. Maar serieus, ik vraag me vaak af, hoe lang houden we dit nog vol, met z’n allen? De druk om vierentwintig uur per dag te presteren is enorm. Er zijn ook veel mensen die het niet bij kunnen benen.
 
Zoals je misschien wel weet, zit ik nog al eens in de trein, en zo ook eergisteren. En in de trein vang je soms erg interessante gesprekken op. Twee meisjes zaten achter me te kletsen over allerlei onderwerpen waar vrouwen graag over kletsen. Kleren, shoppen, lekker eten, uitgaan, sieraden, bling bling, etc, etc. Het ging maar door en door en door. Ik werd er dol van en dacht bij mezelf: ‘eigenlijk best maf dat we zó gefocust zijn op van alles hebben en kopen dat we er haast alles voor aan de kant zetten!’ We werken tot we er bij neervallen om maar die glimmende auto te kopen, of dat geweldige jacht, of die mooie flatscreen TV. Het gekke is dat we vervolgens geen eens tijd hebben om er van te genieten, omdat we alweer aan het werk zijn voor het volgende mooie ‘hebbe dingetje’.
 
Sja, we rennen constant om onszelf bij te kunnen benen en aan onze ‘wensen’ te voldoen. Even tussen haakjes, je moet eens optellen hoe vaak je per dag het woordje ‘even’ gebruikt. We lopen zo hard dat we nergens meer oog voor hebben. Tijd is een karig goed, je kan het maar een keer uitgeven. En dus moet Iedereen maar voor zichzelf zorgen. Zolang ze mij maar niet in de weg lopen, zoeken ze het maar uit.
 
En de arme kindertjes in Afrika? Aids patientjes in Zuid Amerika? Zwervers op het station? Je zieke buurvrouw? Ja, weet ik. Hartstikke erg, maar wat kan ik daar aan doen? Het is niet mijn schuld. Sterker nog, ik geef regelmatig geld aan goede doelen? Dat gaat automatisch zelfs…
 
Zou Jezus dat bedoelt hebben met:  wat je aan de minste van Mijn broeders/zusters doet dat heb je aan Mij gedaan? Automatisch geld overboeken zodat het je geen tijd en/of energie kost? Of wordt er iets meer van ons gevraagd? Zouden we ook nog iets moeten doen? Ik denk het wel! Waarom zou Hij het anders hebben over: Als vreemdeling opnemen, kleden, huisvesten, brood geven of in de gevangenis opzoeken?
 
Als je eerlijk bent: Is het dan echt teveel gevraagd om wat te investeren in je medemens?

Reacties

Rebecca op 14-06-2007 07:53
Heej stoerr geschreven...! kben het helmaal met je eenS! :)
 
(btw, kon geen berichie meer sturen via FF... :P dus dan maar 'even' wat lezen ;) )
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl