klaas.punt.nl
Background Noise
Background Noise
Afgelopen week heb ik een aantal promotiefilmpjes afgeleverd voor een klant. Iemand anders had de boel voor mij gemonteerd en ik hij stuurde mij de proefversie. Als regisseur en producent heb ik dan de taak om die filmpjes goed door te kijken op fouten. Vaak komt daar dan een lijstje met verbeterpunten uit. De filmpjes in kwestie waren erg goed in elkaar gezet, eigenlijk was er maar één puntje niet in orde en dat was het geluid. De zogenaamde ‘background noise’, het achtergrondgeluid was te hard. Hierdoor viel de belangrijkste boodschap een beetje in het niet.
 
Alert: Dossier Verstrate
 
Ik zou wel eens een enquête willen houden met de vraag: “hoeveel tijd van de dag besteed jij/u aan stilte?” Zonder herrie rondom, wanneer staakt al het aards gedruis en wild geraas. Zelfs ‘s nachts hoor ik nog het zoemen van apparaten en het geruis van een trein of autosnelweg in de verte. Dan heb ik het nog alleen maar over herrie vanuit externe bronnen en niet eens over mijn eigen hoofd. Dat loop soms ook over van informatie, gedachten en ideeën. Wanneer stopt dat nou eens, wanneer wordt het nou eens echt stil?
 
Ik werd hierover aan het denken gezet door een quote uit een tv-serie die ik aan het kijken was. Er werd zoiets gezegd als: “richt je op het gene dat je echt gelukkig gemaakt, want eigenlijk is al het andere maar achtergrond geluid”.
 
We krijgen tegenwoordig een constante stroom van informatie op ons af. Via allerlei kanalen vinden de berichten ons. Ik las pas in de krant dat de jongerengeneratie in Nederland beter om kan gaan met de grote informatiestroom dan voorgaande generaties. Toch denk ik dat er veel mensen zijn die zich vol voelen. Druk in hun hoofd, waardoor ze eigenlijk maar half om half te werken gaan en de belangrijke boodschap net missen.
 
Het is eigenlijk best wel grappig. Om eens een conclusie uit het bovenstaande te trekken: Je moet dus eigenlijk eerst stil worden om je ergens echt op te kunnen richten?
 
Ikzelf herken dat wel. Zoals u misschien weet ben ik best wel een multitasker en doe ik altijd veel tegelijk. Maar als het er op aankomt. Als ik echt goede ideeën wil krijgen. Als ik me echt wil concentreren. Als ik echt de aandacht wil geven aan wat belangrijk is, dan moet ik eerst stil worden. En dat is lastig! Voor een deel komt dat door deze wereld met al haar signalen, maar meestal ook gewoon vooral door mijzelf. Ik ben al nooit zo’n stilzitter geweest, ik ben meer een doener. Maar ook voor mij is het belangrijk om zo nu en dan stil te zijn en rust te nemen.
 
Want net als bij die promotiefilmpjes kun je de belangrijkste dingen missen, doordat allerlei bijzaken je aandacht opeisen. En net zoals dat een te harde background noise in filmpjes irritant wordt, worden ook die achtergrond geluiden in real life irritant.
 
Sta vandaag eens even stil en vraag je af, wat is echt belangrijk? Wat wil ik niet missen?

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl